Българската църква Св. Стефан в Истанбул

В квартал “Фенер” – Истанбул, на самия бряг на Златния Рог се издига църквата “Св.Стефан”. Отдалеч привлича поглед красивата украса на фасадата, но не всички знаят, че конструкцията е излята от чугун. Затова я наричат “Желязната църква”. Историята на храма води началото си от средата на ХIX в. Със специалното разрешение на султан Абдулахмет, в подарената от Стефан Богориди (1775-1859г.) къща, българите устроили дървена църква “Свети Стефан”. Тържествено осветена на 9.10.1849г. по славянски обичай, тя, както изграденият след две години Метох станали люлка на българското духовно Възраждане.

В последните години на XIX в., на мястото на изгорялата стара дървена църква, се издигнала нова-желязна.Основите са положени на 26.04.1892г. Проектът е на арменския архитект Ховсен Азнавур. Църквата се състои от сглобяеми чугунени плочи с общо тегло 500 тона. Докарали ги с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Била построена за един месец. Шест години след първата копка, новата църква “Свети Стефан” в Истанбул била тържествено осветена от екзарх Йосиф на 8.09.1898г.

 

 

Трикуполна и кръстообразна форма, отвън привлича внимание с ферично красивите орнаменти на украсата. Желязната конструкция е с дължина 30м. и широчина 20 м. Олтарът е обърнат към Златният рог, в посока север-изток.Над притвора се извисява 40 метрова камбанария.Шестте бронзови камбани са изляти в Руския град Ярослав, като две от тях звучат и до днес. Иконостасът е изработен в Москва в православен стил. Желязната църква “Св.Стефан” в Истанбул е отворена за посещения всеки ден. Църковни служби се провеждат на големите християнски празници. Църквата е предпочитана и за лични прзници, ритуали като сватби, кръщенета и други. Преди тук са се провеждали и камерни концерти.

 

 

За резервация
Име, фамилия:*
e-mail:
Телефон:*
Дестинация:*
Хотел:
Дата на настаняване:*
Дата на напускане:*
Брой възрастни :*
Брой деца:
Допълнителни изисквания:
Въведете числото:217+0=Полетата със * са задължителни.


About admin