Цариград – Константинопол – Истанбул – Величествения Мегаполис на Азия и Европа!!!!!!

ЦАРИГРАД – КОНСТАНТИНОПОЛ – ИСТАНБУЛ – ВЕЛИЧЕСТВЕНИЯ МЕГАПОЛИС НА АЗИЯ И ЕВРОПА!

Град на два континента!
Приказка, която е недочетена и недоразказана!
Приключение, което трябва да се изживее!
Ненарушими традиции и нравственост, които трябва да се видят!

Драги пътнико,
ако имаш невероятната възможност да пoсетиш още един от многото, непознати за теб градове, нека този град да бъде Истанбул
Град на градовете, живата легенда, символа на безсмъртието. Обсаждан 29 пъти, 8 пъти преминавал от едни ръце в други, столица на четири Империи. Вратата на Азия към Европа и обратно. Този град е „Златният ключ на Изтока”, това е Туристическата Мека.
Истанбул е един от най – големите градове в света: широк – около 50км., дължина около – 180 км. С гостите си достига до 15 млн. души. Разположен е образно казано на две морета, свързани чрез Босфора. Подобно на вечния Рим е разположен на 7 хълма. Градът магнетично е привличал и българските царе и ханове.
Ако само веднъж посетите този мегаполис, то със сигурност ще пожелаете да се върнете отново. Да усетите полъха на вятъра край Босфора, седейки на малка пейка – някоя от стотицте край Сарай бурун сред разцъфналите зукуми. Да се разходите с корабче по Босфора, да видите как слънцето лениво се накланя на запад и как плахо се опитва да насочи вече отсабналите си лъчи към небезизвестните минарета на Синята джамия, към посивялото, от праха на вековете кубе на Св. София и към синьозеления покрив на харема, опънал се като шамията на невръстна султанска наложница, над първия хълм на града.
От красивия султански дворец “Топкапъ Сарай” можете да чуете веселата глъч на щастливите и доволни посетители очаровани от красотата му.
И пак се връщате към залязващите слънчеви лъчи, които попадат върху леко развълнуваната водна шир, чието отражение очертава една светла, посребрена сякаш ивица, широка около два – три метра свързваща Сарай бурун с азиатския бряг.
През пролетта и есента е времето, през което можете да се насладите на болезнената красота на Босфора и Златния рог.
Както розата е символ на България, така и лалето е символ на Турция. А и кварталът, в който се настаняват предимно туристите, също носи поетичното име на това нежно цвете – Лалели (Лалетата). Името му идва от градината на величествения дворец Топкапъ, където са отглеждани черни лалета. Намира се в историческата част на града. Днес този квартал е един огромен търговски център, където пазаруват стоки на едро и дребно търговци от цяла Източна Европа.
А..,ето ги и разцъфналите диви кестени, пиниите, олеандрите, чемшира, кипариса, а тук там се виждат и палмите по – характерни за отсрещния азиатски бряг. Славей в надпревара с песента на два вида щурци правят една наистина незабравима серенада.
Навсякъде из този вечен град на пиадестал се вижда застиналата фигура на Кемал Ататюрк – вперил поглед в бившата Империя и днешна Република.
За едно по истинско запознанство с този невероятен град е добре да се направи една обзорна обиколка на града и на всяка цена с компетентен екскурзовод. Минавайки по булевард „Ататюрк” и пресичайки стената през някогашната Нова врата не може да не се сетим за легендата, а може би и истинска история, от където идва нейното име. А тази и още много други легенди можете да научите при посещението си в този невероятно красив град.
Вечер под ртъма на Ориента можете да се забавлявате в многобройните турски ресторанти и да опитате местната кухня. Можете да изживеете и удоволствето да се пазарте на очарователния закрит пазар Капълъ чарши или да се снабдите с удивителни подправки от Египетския пазар.
Задължително място, което трябва да посетите е двореца “Долмабахче Сарай” – едно истинско бижу, проектирано и изградено от архитект Балян. Нeвероятния стил и архитектура, разположени на брега на Босфора те грабват, а историите разказвани от местните екскурзоводи те връщат години назад, във времето на великите турски султани.
Въженият мост пък те пренася от един свят в друг, но сега ние Ви оставяме сами да решите дали искате да се пренесете във величествения мегаполис и да станете част от тази зашеметяваща красота, да усетите магията на Ориента и да се върнете векове назад в историята на Великата Империя.

За резервация
Име, фамилия:*
e-mail:
Телефон:*
Дестинация:*
Хотел:
Дата на настаняване:*
Дата на напускане:*
Брой възрастни :*
Брой деца:
Допълнителни изисквания:
Въведете числото:161+1=Полетата със * са задължителни.


About admin