Турското изкуство и култура: Минало и настояще

elazig-karisik-500-500-1

Фолклор
Турция има много древна традиция за народни танци, която варира според региона, като всеки танц е колоритен, ритмичен, елегантен и стилен. Ето и едни от най-популярните: “Çayda Çıra” – от района на Сивас в Централен Анадол. Изпълнява се от младите момичета, облечени в сребро и злато – бродирани Кафтанс, които танцуват в тъмното със запалени свещи в ръце. В “Silifke Yoğurdu” от Мерсин региона, в Южното Средиземноморие, танцьорите изпълняват своя танц върху дървени лъжици. “Şeyh Samil” от  Карс региона на изток, е красив танц драматизиращ легенда на  местен герой. “Кълъч Калкан” е епичен танц, извършва се с мечове и щитове от региона на Бурса. “Zeybek” от Измир е друг епос и енергичен народен танци, изпълнява се от мъже танцьори.

Фолклорът в Турция също е имал значително влияние и върху балета. Турският държавен балет дължи своята инерция и развитие на великия британски хореограф Дам Ninette дьо Валоа. Държавния балет в Анкара и Истанбул, в продължение на десетилетия  извърши много световни класики. Няколко нови чужди и турски продукции са били въведени в репертоара през годините и редица съвременни танцови групи като скандалния “Огънят на Анадола” (Анадолска Atesi) наскоро започна да дава представления по цял свят.

МУЗИКА
Концерт
Турската музика, еволюирали от оригиналната форма на фолк в класическата чрез появата на НДК. Тя достига най-високата си точка през 16 век чрез композитора Itri “. Големите имена в турската класическа музика “Деде Ефенди”, “Хаджи Ариф бей” и “Tamburi Джемил бей”. Това е форма, която продължава да се извършва професионално и един, който привлича широката публика. Турска музика, локално турската класическа музика, е вариант на националната музикална традиция, която се играе с инструменти, като например tambur, Кануна, Ней и UD.

Народна музика се развива постепенно в продължение на векове в селските райони на Турция. Тя е силно диверсифициран и с много различни ритми и теми. Музикални архиви съдържат почти 10 000 такива народни песни. Турска религиозна музика, най-вече под формата на песни, е вековна и богата на традиции, въплътени най-перфектно от Суфи (Mevlevi) музика.

Турците бяха въведени на западната класическа музика чрез оркестри, които са били поканени в двореца на султана, за да отпразнуват поводи като сватби. Великият италиански композитор, Доницети, проведено оркестър на Двореца в продължение на много години. Първият военен оркестър е основан през 19 век. По време на ерата на републиканците, Президентския симфоничен оркестър, основана през 1924 г., и на Оркестъра на Община консерватория в Истанбул изигра водеща роля при въвеждането и популяризирането на класическата музика в Турция. Турски композитори насочи своето вдъхновение от турски народни песни и турската класическа музика. Днес, диригенти като Хикмет Шимшек и Gürer Aykal, пианисти като İdil Biret и на Güher, и сестрата на Süher Pekinel, и цигулари като Suna Кан са международно признати виртуози. Лейла Gencer е един от водещите сопрани на Ла Скала опера, диво аплодирана, когато тя се извършва в родния си Истанбул.

Театър и кино
Нури Билге Джейлан / три маймуни
Турски театър се смята, че са произлезли от най-популярните сянка пиеси Карагьоз, кръстоска между моралистична Пънч и Джуди и клоунада, Лаурел и Харди. След това се развива в устната традиция с пиеси, извършени на обществени места, като например кафе къщи и градини, изключително от мъже актьори.

Ататюрк даде голямо значение на изкуствата, и активно насърчават театър, музика и балет, с което предизвика в основата на много държавни институции. Турция днес може да се похвали с процъфтяваща сцена на изкуствата, с високо професионален театър, опера и балетни трупи, както и процъфтяваща филмова индустрия.

Изготвянето на филми в истинския език на киното, свободни от влиянието на театъра, започва към 1950-те години. Една от първия от тези директори беше Йомер Лютфи Акад.. Към 1960-те, около 60 филма на година са били направени. Започвайки от това време, режисьори като Метин Erksan, Halit Refiğ, Ertem Göreç,: Duygu Sağıroğlu, Nevzat песен и Memduh Un успешни филми, като социални проблеми като предмет. Периодът, който започва в края на 1960, когато телевизията има неблагоприятен ефект върху киното, видях такива изтъкнати режисьори като Йълмаз Guney, Атиф Йълмаз, Süreyya Duru, Зеки Ökten, Serif Горен, Fevzi риба тон, Омер Kavur и Али Özgentürk,.

Нури Билге Джейлан, Фатих Акин, Ferzan Özpetek, Абдула Огуз и Семих Капланоглу са успешни режисьори на турското кино днес. Филм на Нури Билге Джейлан “Uzak” спечели Голямата награда на филмовия фестивал в Кан през 2003 година. “The Edge Of Heaven” (Yaşamın Kıyısında), който е режисиран от Фатих Акин (2006), печели наградата за Най-добър сценарий (Prix De сценарий) на фестивала в Кан 2007. Рекордьор на Анталия Златен портокал филмов фестивал “Яйцето”,, (Yumurta), филм на Семих Капланоглу, е награден с най-добрата 2-ри филм в Ещорил Европейския филмов фестивал, който се проведе в Португалия и чест с Евроимаж награда от журито на Севиля филмов фестивал в Испания. “Bliss” (Абдула Огуз, 2007) бяха наградени с наградата “Human Rights” на Европейския съвет. Нури Билге Джейлан спечели награда за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кан за 2008 г. за неговия UC Maymun (три маймуни).

Страната се радва на многобройни, извършващи фестивали изкуства през цялата година, най-престижната от които е Международния фестивал в Истанбул и на филмовия фестивал в Анталия.

Изящни изкуства
Истанбул Пера музей

До 18-ти век, боядисване в Турция е главно под формата на миниатюри, обикновено свързани с книгите под формата на ръкописни илюстрации. През 18 век, тенденциите са се преориентирали към маслената живопис, започвайки със стенописи. След това по силата на европейското вдъхновение, боядисване курсове бяха въведени във военни училища. Първият турски художници следователно са военни хора. Модернизацията на турска живопис, включително представителство на човешката фигура, започва с основаването на Академията на изкуствата под ръководството на Осман Хамди бей, един от най-големите имена в турската живопис. През 1923 г., след обявяването на републиката, общество на съвременната живопис е създаване, последван от много други такива училища. Художествени изложби в градовете на Турция, умножени, повече и повече хора започват да придобиват картини, и банките, и компаниите започна да инвестира в изкуство.

ЛИТЕРАТУРА
Haldun Танер

Литература отдавна е важен компонент на турския културен живот, отразяващ историята на хората, техните легенди, мистицизъм им, както и политическите и социални промени, които оказват влияние на тази земя през дългата си история. Най-старото литературно наследство на предислямската период са Orhon надписи в Северна Монголия, написани на 735 на две големи камъни в чест на турската царя и брат му. По време на османския период, преобладаващата литературна форма е поезия, доминиращата диалект е Анадолската или Османската, и основен предмет на красотата и романтиката. Диван Османската литература е силно повлиян от персийската култура и написан на диалект, който комбинира арабски, персийски и турски. Отделно от аристократичния литература Диван, фолк литература продължава да доминира в Анадола, където трубадур подобни поети чествани природата, любовта и Бог на прост турски език. Към 20-ти век, на езика на турска литература стана по-прости и по-политически и социално по същество. Голямото и политически спорен поет Назъм Хикмет, вдъхновена руски поет Mayakowski, въведе свободен стих в края на 1930-те. В днешно време, безспорен майстор на турската популярен роман е Яшар Кемал, с автентични, колоритен и насилствено си описание на живота Анадолската. Млад турски писатели са склонни да се отиде отвъд обичайните социални въпроси, предпочитайки да се справи с проблеми като феминизма и аспекти на Die дихотомията Изток-Запад, който продължава да очарова турски интелектуалци.

Най-добре познат и широко прочетете писателите от периода 1950-1990 могат да бъдат изброени, както следва: на Тарик Dursun К., Атила lhan, Яшар Кемал, Орхан Кемал Кемал Тахир, Bugra Тарик Азиз Nesin Мустафа Necati Sepetçioglu, Firuzan Adalet Agaoglu, Севги Soysal, Tomris Uyar, Селим Ileri, Sakir Cevat (Халикарнас Balıkçısı), на Necati Cumalı, Haldun Танер. Изтъкнати поети в този период са: за Бехчет на Кемал Çaglar, Cumalı Necati, Октай Рифат, Мелих Джевдет Anday, Джемал Süreya, Cansever Едип, Özdemir Инс, Ataol Behramoğlu, Исмет Özel, ECE Айхан, Тургут Uyar, Sezai Karakoç, Bahaettin Karakoç, Юмит Яшар oguzcan, Орхан Памук.

Нобеловата награда за литература за 2006 г. бе присъдена на турския писател Орхан Памук, който в търсенето на меланхоличната душа на родния си град откри нови символи за сблъсъка и преплитане на култури.

Опера и Балет
Балет

В периода преди обявяването на републиката в Турция, опера, балет и театър са най-вече около Истанбул и Измир. Първото представяне на операта в императорския двор е от артисти, обучени от Джузепе Доницети (1788-1856) от италианската опера. По време на републиката, Ахмет Аднан Saygun, Necil на Казим Akses и Джемал Resit Rey бяха първите композитори на опера, оперети и мюзикъли.

Първите две А. Аднан Saygun на опери, Özsoy и Tasbebek, Necil Казим Akses на Bay Onder организираха в Анкара, една Моцарт мюзикъл Bastien и Bastienne поетапно на членка консерватория Анкара с учениците играят либрето в турската (1936), и на постановката на западните опери, като като Мадам Бътерфлай и Тоска (1940-1941). Оркестрации, хорови и солови рецитали на 1950-1952 всичко това допринесе да се формира основата за създаването на днешната държавна опера и балет.

Междувременно през 1947 г., известната балерина и на учител Ninette де Валоа бе поканена в Истанбул и чрез усилията си, Националното училище за балет в Yeşilköy е създадена. През 1956-57, първите танцьори завършва Анкара държавна консерватория и през 1959-60, Държавната опера формира един корпус де балет. За първи път е извършено през 1965 г. “Çesmebaşı”, който е един от най-важните строителни обекти в турския историята на балета.

Независимо от кратката история на операта в Турция, което само се простира на 56 години, Генералната дирекция на Държавната опера и балет се брои сред своите членове, много художници на международна слава, и отделно от Анкара и Истанбул, много други отрасли са били създадени в градове по страна и резултатите навсякъде са били много успешни.

 

За резервация
Име, фамилия:*
e-mail:
Телефон:*
Дестинация:*
Хотел:
Дата на настаняване:*
Дата на напускане:*
Брой възрастни :*
Брой деца:
Допълнителни изисквания:
Въведете числото:227+3=Полетата със * са задължителни.


About admin