Турция – страна на три морета, на два континента и на много вълнуващи преживявания

planinata_agri

Турция е огромен полуостров, заемащ площ от 814,578 квадратни километра, или 314,510 квадратни мили.  Разположена е на два континента,   Азия към Европа през Мраморно море и пролива на Истанбул и Чанаккале. От другата страна на Мраморно море, триъгълната форма на Трейс е продължаването на Турция на европейския континент. Анатолия пък е правоъгълно очертание, с дължина 1500 км и ширина 550 км.

Планината Agri
Тя се характеризира с централно плато, заобиколен от вериги от планините на север, запад и юг и здрав планински район на изток със средна надморска височина от 1050 метра. На запад, в планините се спускат нежно към морето. Северната планина Анадола гама, както и обхвата Телец на юг, се простира като дъги, става все по-плътен на изток. Турция най-високия връх на 5165 м или 16,946 краката е AÄŸrÄ ± DaÄŸÄ ± (Арарат), разположен в североизточната част. Смята се, че са били място за почивка на Ноевия ковчег
Турция има доста голяма река система, която дава възможност за важна водноелектрическа производство на електроенергия и напояване. Най-дългите реки в страната, Sakarya, Ка ± ZA ± ла ± rmak и YeÅŸilirmak, поток от Централен Анадол към Черно море. Известният Dicle (Тигър) и Firat (Ефрат) поток от юг Източен Анадол в Сирия и Ирак. Четири други реки: на BA ¼ ти ¼ к Мендерес и Gediz поток на плато Анадолската в Егейско море; на Meric, който образува границата между Турция и Гърция; и на Seyhan, който работи в източната част на планините по целия път в Средиземно море, всички кръгли от най-големите реки на Турция.

Езерото Ван
Турция има над 300 естествени и 130 изкуствени езера. По отношение на броя на езера, Източна анадолска регион е най-богатият включително езерото Ван, (най-големият от страната с 3713 квадратни повърхност км), както и езерата на Ercek, Cildir и Асар. Има също така много езера в района на Западния планината Тавър: на Beysehir и Egirdir езера, Бурдур и Acigoller езера. Езерото Sapanca, Изник, Ulubat, Manyas, Terkos, Kucukcekmece и Buyukcekmece са в района на Мраморно море, и втори най-голямото езеро на Турция, Tuzgolu и езерата на Aksehir и Евер се намира в региона на Централна Анадола. Редица язовири са изградени през последните тридесет години, които са довели до формирането на няколко големи язовири, включително Atatà ¼ RK, Кебан и Karakaya.

Турция е като мозайка, съставена от много и различни облекчения и образувания: паралелни планински вериги, изгаснали вулкани, плата, fissured от долини и равнини. Заобиколен от три страни от топлите морета, тя попада в умерения климатичен пояс. Климатът варира значително обаче от региона да регион: умерен климат в региона на Черно море, средиземноморския климат на южното Черноморие и в Егейско море, континентален и сух климат върху централната плато и суров климат на планината в Източна Турция. Поради тези вариации в климата, флората и фауната, са едни от най-богатите в Европа и Близкия изток.
Турция е разделена на седем географски региони, които са, в низходящ ред по отношение на размера: Източна Анадола (21%), Централна Анадола (20%), Черно море (18%), Средиземно море (15%), Егейско море (10%), Мраморно (8,5%) и Югоизточен Анадол (7,5%).

Бял Нарцис
Има повече от 10000 вида растения в Турция, 20% от които са открити само в тези земи. Обилни валежи в региона на Черно море дава възможност на растежа на богата горска растителност. Чанаккале пролив образува прехода между Черно море и в Егейско море, региони и следователно има смес от умерен и средиземноморски тип растителност. Тракия има фини гори, които са предмет на континенталното влияние на Балканите. Бреговете на Егейско и Средиземно море, от Чанаккале пролив до залива Искендерун, имат типично средиземноморска растителност, която се простира до равнините и западните склонове на планините, висока 1000 метра. По южното крайбрежие има много горещи и сухи лета и растителността на някои места е субтропичен с бананови дървета и финикови палми. В планините Телец, растителността се състои от борови и кедрови гори, с дори junipers по-голяма височина. Централна и Източна Анадола са изолирани от всички морски
влияние от планини. Валежите са ниски, на горещи и сухи лета и зимата сурова. В някои области, растителността е степна подобно, но също така и с гори от бор, дъб и бук. Районът около Солт Лейк е почти напълно безплодна. Климатът в източната част на Турция е дори по-тежко, въпреки че валежите в югоизточната част на брезите, орехи и дъбови гори, за да процъфтяват.

Турция има голямо разнообразие на диви животни, с над 114 вида бозайници. Горския пояс на север е дом на сиво чува и на юг до диви кози. Морски костенурки и уплътнения играят във водите на Средиземно море и Егейско море, точно както и в други части на света, някои видове са изчезнали или на ръба на изчезването, като на азиатските диви магарета, лъвове и тигри. Около 400 вида местни или прелетни птици живеят в Турция, някои от които са изчезнали в Европа, като черния лешояд.
Турция е важна спирка за прелетните птици мигриращи между Африка, Азия и Европа, с хищнически птици спре на тези места, преди да продължите на Истанбул проток и Artvin предпочитаните сайтове. Според Международното бюро по водни птици и комплекси, има около 800 водни видове в Турция обхваща шестдесет различни области. Бреговете на езерото Manyas близо до Бала ± kesir са дом на над 200 вида местен или чрез мигриращите водни птици. Това езеро се счита за един от най-богатите водни центрове в Европа и птици. Над 250 местни или прелетни птици живеят в блатата на султана (Султан Sazlığı) близо до Кайсери, 20 от тях се считат за застрашени видове, въпреки че те идват тук, за да се чифтосват и да се размножават. Султанските блата се смята, че за да бъде единственото място, където фламинго, кранове, чапли и пеликани размножават заедно. Защитените блата сол близо до Измир, са като Природонаучния музей, с 190 вида птици, живеещи в нейните блата, езера и хълмове. Хълмовете подслон зайци, лисици и дори глигани. Iztuzu Пясъчните плажове близо до Далян са основната площ за отглеждане на морски костенурки.

 

 

За резервация
Име, фамилия:*
e-mail:
Телефон:*
Дестинация:*
Хотел:
Дата на настаняване:*
Дата на напускане:*
Брой възрастни :*
Брой деца:
Допълнителни изисквания:
Въведете числото:232+3=Полетата със * са задължителни.


About admin